Kampsporter i mixen

Namnet mixed martial arts indikerar att det rör sig om en blandning av flera olika kampsporter, och att de tävlande kan ha en bakgrund i många olika kampsporter. Vissa kampsporter är dock betydligt vanligare än andra, och har inte minst påverkat hur sporten ser ut idag mer än vissa andra kampsporter. 

En av de sporter som har haft störst betydelse är boxning. Redan de gamla grekerna boxades, och det var under lång tid den mest populära kampsporten i västvärlden, även om den saknar de filosofiska drag som man får på köpet i många av de österländska kampsporterna. En av dem som har visat boxningens betydelse inom MMA är Junior dos Santos från Brasilien.

Brasiliansk jujutsu

Det var genom brasiliansk jujutsu som dos Santos först kom i kontakt med kampsport, och det är i stor utsträckning den brasilianska versionen av den japanska kampsporten som legat till grund för dagens MMA. Royce Gracie från Brasilien vann det första, andra och fjärde UFC, mot fysiskt större motståndare som var tränade i andra discipliner. Idag tränar alla MMA-utövare brasiliansk jujutsu, även om långt ifrån alla har det som sin huvuddisciplin.

Brottning

Flera former av brottning har letat sig in i MMA, inte minst gäller det grappling, en form av brottning som utvecklades i England under 1800-tlaets andra hälft. Denna typ av brottning fokuserar på grepp och benlås, något som är mycket effektivt att bemästra när en MMA-match går in i närkamp. Även vanlig brottning, som fristil och grekisk-romersk stil, är mycket användbar av precis samma anledning. Ett viktigt steg på vägen fram mot den moderna MMA var den brottning som utvecklades i Japan på 1960- och 70-talet, och som ursprungligen var en blandning av amerikansk fribrottning och den engelska brottningen från 1800-talets slut.

Thaiboxning

Brasiliansk jujutsu och brottning är framför allt viktigt när motståndarna ligger ned. Men den stående kampen i MMA har troligen, förutom boxning,  thaiboxningen att tacka för mest. Idag kallas denna sport muay thai Thailand, där muay är sanskrit för sammanbindning. Thaiboxningen har mycket gamla rötter.  Ibland kallas sporten för kickboxning i Sverige, men det handlar inte bara om boxning där det är tillåtet att använda fötterna. Man använder förutom händer och fötter även armbågar, knän och framsidan av underbenet.