Mixed martial arts

Det har länge varit populärt bland kampsportare från olika discipliner att tävla mot varandra, och med tiden utvecklades speciella regler för dessa tävlingar. Detta skedde framför allt i Europa och i länderna kring Stillahavet, men även Brasilien kom att få stor betydelse för det som idag kallas mixed martial arts, i dagligt tal MMA.

I Brasilien hade kampsporten vale tudo, vilket betyder ungefär ”allt går bra”, utvecklats på 1920-talet. Den inflytelserika familjen Gracie, som är det närmaste den brasilianska jujutsun kommit en adelsfamilj, tog vale tudo till USA, där man arrangerade det första Ultimate Fighting Championship (UFC). Vid denna tid fanns, precis som i vale tudo, nästan inga regler alls, men med tiden lade man till regler som ökade säkerheten, och gjorde MMA till en accepterad sport i bredare folklager. Det finns dock ingen internationell organisation som reglerar sporten, på samma sätt som FIFA gör när det gäller fotboll. Reglerna kan därför skilja sig åt mellan USA, Europa och Asien. Flera organisationer arrangerar turneringar i MMA, och man kan diskutera vilket titel som är den mest prestigefyllda. Det finns med andra ord inget VM.

Pankration

Man kan se MMA som en modern variant av en av de allra äldsta kända kampsporterna, grekernas pankration. Pankration betyder ”all styrka”, och introducerades vid de olympiska spelen 648 före Kristus. Sporten var verkligen mixad: det rörde sig om en blandning av boxning och brottning, där det enda som inte var tillåtet var att bitas och att angripa motståndarens ögon. Av gamla amforor att döma kunde den pankratiast, alltså tävlande, som gjorde något otillåtet bli slagen med en käpp av domaren.

Pankration gav namn till den japanska klubben Pancrase, som var en av de första MMA-klubbarna. Idag är Pancrase ett företag som arrangerar flera turneringar. Vill man veta mer om pankration finns en mycket utförlig artikel på engelskspråkiga Wikipedia. Pankration var den enda sport som inte återinfördes när de olympiska spelen arrangerades för första gången i modern tid 1896.